top of page

DEXTERKOR

Så kallade minikor

Dexterns kött är högklassigt, smakrikt och mört med fin
marmorering. Dextern är en kombinationsras kött/mjölk.
Korna är små (300-400 kg), skonsamma och goda foderomvandlare. Dexterkon är en av västvärldens minsta koraser med en mankhöjd på 95-110 cm och har sitt ursprung i sydvästra Irland. Den är unik på så sätt att
den är genetiskt särskild från andra keltiska och västeuropeiska koraser.


Gårdens kor betar skogs- och hagmarker och bidrar på så sätt till den biologiska mångfalden och ett öppet, variationsrikt landskap, växt- och djurliv.
Kreaturen spenderar sina liv utomhus och lever ett naturligt koliv, något som leder till välmående djur och i sin tur bidrar till det fantastiska köttet. Vintertid är en välhalmad lösdrift ett välkommet inslag, även om lek i snö och kyla knappast bekommer dessa härdiga lantraskor.


Gårdens kor är renrasiga och KAP-anslutna

Screenshot_20250411_103404_Gallery_edited_edited.jpg

BERKSHIRESVIN

Även kallad Kurobuta

 

Berkshiresvin är en gammal lantras som har sitt ursprung i Berkshire, England på 1790-talet. Färgen är svart med vita tecken på trynet, fötterna och svansspetsen. Det är motståndskraftiga grisar med enkla näringsbehov och som klarar lägre temperaturer, nödvändiga egenskaper hos en utegris. Rasen får relativt små kullar.

​Berkshiresvin kallas även för Kurobuta som betyder "svart svin" på japanska. Fläsket från dessa grisar blir mört och saftigt. Fläsket är intramuskulärt, fint marmorerat och precis som hos Wagyu-kor (som den ibland jämförs med) handlar det om en genetisk benägenhet. Färgen på köttet är mörkt och smaken är distinkt och rik, ofta beskriven som något sötare i jämförelse med annat fläskkött.

På gården finns idagsläget 2 gyltor och 1 galt av rasen berkshire tanken är att dessa ska gå i avel.

Gårdens grisar lever i grupp utomhus och bökar i skog och mark. På sommaren brukar de svalka sig i bäcken som rinner genom gården och äta fallfrukt från äppelträden. Grisarna utfodras året runt med ett helfoder som säkerställer att de får i sig allt de behöver. På vintern är det mysigt att bädda ner sig i en halmbädd tillsammans. Grisarna hjälper till att bekämpa den invasiva lupinen som växer på markerna, lupinerna konkurrerar med inhemska växter samt hotar svenska pollinatörer.

SVENSKT FINULLSFÅR

En mångsidig ras med gamla anor

Det svenska finullsfåret är en lantras som anpassats till det svenska klimatet under lång tid. De är duktiga födosökare och klarar sig bra på magrare beten, även om tackor med lamm behöver mer näringsrikt foder. Tackorna får normalt 2-3 lamm men kan få betydligt fler, finullsfår är kända för sin höga fertilitet.

Som vuxna väger finullstackor 50-75 kg och baggar 75-100 kg och förekommer i färgerna vit, svart och brunt. På gården finns endast vita finullsfår. Som namnet antyder har fåren så kallad finull som ska vara glansig, finkrusig och mjuk. Denna ulltyp sticks inte och används med fördel närmast huden. Även skinnen blir väldigt mjuka och används därför ofta som baby-skinn men lämpar sig givetvis också till annat där en mjuk och lyxig känsla eftersträvas.

Fåren är väldigt trevliga, nyfikna och sociala med ett livligt och vaket temperament. De blir snabbt personliga och tillgivna och många vill gärna mysa så fort de får chansen.

Köttet är högkvalitativt med fint lagrade fettdepåer och väl fördelat intramuskulärt fett. Lammen tillåts växa långsamt vilket resulterar i ett finfibrigt, mört och smakrikt kött. Köttet från finullsfår brukar frambringa ett gastronomiskt högt resultat i smak, uppförande och utseende.

Sedan 1997 ingår det svenska finullsfåret i jordbruksverkets lista över utrotningshotade svenska husdjursraser.


Gårdens får betar skogs- och hagmarker och bidrar på så sätt till den biologiska mångfalden och ett öppet, variationsrikt landskap, växt- och djurliv.
Fåren spenderar sommaren utomhus men till vintern, när tillväxten på betet tryter, stallas de in av praktiska skäl. De lammar sedan inomhus tidigt på våren och släpps vanligtvis ut i samband med mönstringen (en typ av kvalitetskontroll förknippad med avel), varpå även bagglammen skiljs av innan könsmognad. Att hålla fåren inomhus under den tidiga vårlamningen förbättrar hygienen, översikten och den generella djurvälfärden.


Gårdens får är renrasiga och registrerade i elitlamms avelsregister. De är MV-fria och ingår i åtagande hos jordbruksverket. Träckprov tas regelbundet och följs upp. De klipps och verkas två gånger om året och hullbedöms regelbundet.

VideoCapture_20250420-083049[1]_edited.jpg

NATURLIGT, LOKALT & GRÄSBETAT


HÖGKVALITATIVT &

HÅLLBART

tecknade får

Details

Skabäcken Kärsta 503

705 98 Lillkyrka

076- 410 55 99

skabacken@hotmail.com

© 2025 by Skabäcken.
Powered and secured by Wix

bottom of page